NatuurVlinders
VLINDERS
 

Dit is een kleine verzameling van vlinderfoto's. Omdat het vaak kleurrijke diertjes zijn, zijn er veel mogelijkheden om, in combinatie met omgevingselementen, sfeervolle composities te maken.

 
 
Bij de foto: Icarusblauwtje
   
Juvenielen
AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN - Zandvoort (NL)
 

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen Zandvoort en Noordwijk aan de kust. Het natuurgebied is ongeveer 5 kilometer breed en ongeveer 10 kilometer lang. Het is ontstaan in 1853 als waterwinningsgebied voor de stad Amsterdam. Het gebied herbergt een populatie van enkele duizenden damherten. Dit aantal is nog steeds te hoog en wordt door actief beheer verder gereduceerd. Tijdens wandelingen kom je ze dus vast en zeker tegen. Je vind hier ook een vossenpopulatie die op een natuurlijke manier moet zien te overleven. Door de talrijke wandelaars die vermoedelijk -ook al mag het niet- af en toe iets toesteken, zijn deze dieren niet zo schuw. Je moet wel een beetje geluk hebben om het pad van een vos te kruisen.

 
 
Bij de foto: centraal in het gebied ligt een complex van infiltratiekanalen. Het water hierin is loepzuiver en komt natuurlijk van pas als drinkwater voor de damherten.
   
Juvenielen
DIEREN - Juvenielen
 

Dieren zijn op zich al zeer mooi, maar jeugdvormen spreken altijd nog meer aan. De zorgende moeder of vader die meestal ook ergens in beeld komt maakt typische menselijke emoties los die we projecteren op deze kwetsbare wezens. Bij de vogels zijn dit meer natuurbeelden, gemaakt met tele op vodoende afstand. Bij de zoogdieren zijn het telkens beelden van dieren die onder menselijke hoede staan en de aanwezigheid van mensen meer gewoon zijn.

 
 
Bij de foto: eendenfamilie de buurt van de monding van de Somme in Le Crotoy
   
PADDENSTOELEN
 
Voor paddenstoelen ga je wel eens plat op de buik. (Eerst wel goed opletten dat je niks vernielt.) De opname zelf dan, moet zo goed mogelijk in orde zijn. Er valt wel naar één en ander te kijken: een mooie paddenstoel is mooi te fotograferen wanneer een aantal parameters kloppen. Even belangrijk als het onderwerp zijn voor- en achtergrond. Hiermee ga je aan de slag om het kader te kiezen. Verder kan je spelen met de scherptediepte via het gekozen diafragma. Het licht is het volgende puzzeltje. Hier zijn reflectieschermpjes, filters en flitsers de noodzakelijke attributen. Een hoekzoeker en afstandsbediening vervolledigen de setting.
 
 
Bij de foto: vliegenzwammetjes, vers boven de grond.
   
LE PARC À GIBIER- La Roche en Ardennes (BE)
 
 
Deze foto's zijn gemaakt met een D700 camera van Nikon. Na vorige ervaringen met de Sigma 100-300 f 2,8 op mijn D7100, was ik benieuwd naar het verschil tussen APS-C en Fullframe. Met een kleinere pixeldichtheid op deze sensor is er nauwelijks sprake van ruis in toch wel lichtarme omstandigheden. Aan de detaillering van de fijnere structuren is ondubbelzinnig te zien dat dit een uitstekende tandem is.
 
   
Paris
 
VOGELS in en bij het WATER - dichtbij
 
 
Na heel wat oefenen, is een eerste reeksje van close-up foto's klaar. Close-up was wel steeds de bedoeling, maar soms is de afstand, noodgedwongen wat ruimer. Onze gevederde vrienden zijn nu eenmaal zeer schuw. De meeste zijn genomen in en om bekende natuurgebieden, meestal vanuit schuilhutten. Alle begin is moeilijk.
 
Bij de foto: Dodaars in het Mechels Broek
             
Paris
 
FLOU ARTISTIQUE
 
 
Dit is geen natuur "pur sang", maar wel een leuke spanning tussen natuurlijke elementen en historische gebouwen of bouwsels. Het eerste plan is hier weggelegd voor het levende.
 
Bij de foto: lente aan de voet van de Sacré Coeur in Parijs.
   
Plankendael
ZOO PLANCKENDAEL
 
 
Weerom geen natuurfoto's "uit het wild". Maar wanneer je de natuurlijke biotopen van deze dieren niet kan bezoeken, is een zoo toch de uitgelezen plek waar je kan proberen om er mooie portretjes van te maken.
 
Bij de foto: "jij bent groot en ik is klein", kennen we van calimero.
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home | Intro | Panorama's | Glasschilderkunst | Natuur | Varia | Sitemap | Contact