Wouldbe

INTRO-pagina

 
Even voorstellen   Hier zie je mij in actie bij het vastleggen van een mooie toegangsdeur in Ispagnac (Cévennes-FR)(linkje). Verplicht rugzakje erbij met het nodige gerief erin.     Historiek
Wouldbe
 

Ik behoor tot de leeftijdcategorie "zestig voor beginners" (ondertussen "voor gevorderden") en heb gewerkt als leraar wetenschappen voor de derde graad van het secundair onderwijs. Fotografie heeft mij steeds geboeid. DSLR-Fotografie doe ik sinds 2008. Als kennismaking, ben ik gestart met een slr-achtige bridgecamera, de onovertroffen Fujifilm S100fs. Een prima all-round camera met een zeer mooi bereik (28-400mm). Door de kleine sensor kan je echter weinig spelen met diepte-onscherpte en er is steeds veel licht nodig. Daarom is er een jaartje later, een Fujifilm S3 Pro bij gekomen met -de "plastic fantastic"- f 1,8 primelensjes van 35 en 50mm van Nikon. Geleidelijk aan zijn er nog lichtsterke objectieven bij gekomen: een Tokina 11-16mm en 50-135mm f 2,8 en van Sigma, de 100-300 f4, met 1,4 TC. Bij wijze van pensioenplan, heb ik ook de 120-300 f2,8 van Sigma en een 2xTC, op de kop kunnen tikken. Mijn huidige body is de Nikon D7100. De uitstekende sensor, de crop-factor en de geweldige auto-iso controle maken dit voor mij de ideale camera.

Op zoek naar een goede "alias" om op internetfora mee te werken, is WOulDBe ontstaan uit de initialen van mijn naam. De relativerende betekenis van de Wouldbe-fotograaf vind ik hierin heel belangrijk. Geen druk en vooral meer plezier dan frustratie.

 

 

Wat boeit mij in fotografie
 

Allereerst zijn er natuurlijk de familiekiekjes met de kinderen en de kleinkindjes. Dat is privé dus die ga je hier niet vinden.

 
  Wanneer er tijd is om één en ander uit te proberen, zijn er enkele vormen van fotografie die ik heel boeiend vind. Een kort overzicht.  
Panorama's
 

Meerdere foto's samenvoegen tot een groter geheel geeft vaak een bijzondere meerwaarde. Dit kan meerdere vormen aannemen:

 
    1) Breedbeeld pano's: een beperkt aantal foto's samenvoegen om een landschap te tonen, als alternatief voor een opname met de breedhoeklens.  
       
    2) Hoge resolutie pano's en/of foto's: meerdere rijen foto's gebruiken om een foto samen te stellen, waarop kan ingezoomd worden. Dit geeft de mogelijkheid om te kijken op de wijze waarop we dit zelf in werkelijkheid doen. Eerst het globale beeld overzien en vervolgens focussen op details. Als variant hierop zijn er ook de gigapano's. Hier worden -tientallen tot honderden- opnamen gemaakt met een telelens en krijg je het equivalent van inzoomen met de verrekijker. Wat voyeuristisch, maar leuk om doen. Lees verder(.. linkje)hoe we dit aanpakken.  
       
   

3) Bokeh pano's: door meerdere rijen foto's, genomen met wijd diafragma, samen te voegen, ontstaat een beeld met geringe scherptediepte. De bedoeling is om het effect van een middenformaatcamera te verkrijgen.

 
Glasschilderkunst
  Dit is meer thematisch van aard.  
    Bij elk bezoek aan een stad of dorp, wil ik altijd even het kerkgebouw in. Vaak is de sfeer donker en kil. Maar wanneer de zon, de kleurenpracht van brandgeschilderde glasramen in deze ruimte, doet uiteenspatten, dan kan mijn dag niet meer stuk. Glasramen hebben ook als voordeel, dat ze niet bewegen. Alle tijd en rust van de wereld om mooie opnamen te maken.  
       
Natuur
  Natuurfotografie boeit mij in al zijn vormen. Van landschap tot macro. Ik lust er wel pap van.  
   

Waarschijnlijk leunt dit meer aan bij mijn opleiding en beroep als bio-ingenieur. Moet dus misschien gezien worden als beroepsmisvorming.

Over natuur gesproken, ik woon tussen de dennenbomen in het groene Keerbergen. Ik moet eigenlijk zeggen, woonde want ik moet hier nog steeds vaststellen dat bomen voor de meeste mensen wel leuk zijn als decor, maar niet in de eigen tuin. Bijna alle percelen die nieuw bebouwd worden, worden volledig kaalgekapt. Ondanks de groene reputatie is de waarde van een boom hier nul. Als klap op de vuurpijl zijn, op een perceel naast ons, alle bomen gekapt omdat het rendement van zes zonnepanelen wat tegenviel. Hiermee vergeleken is Kafka toch een amateur.

 
       
Wat voor mij mooi is
 

Foto's passen niet altijd in één of andere rubriek.

 
    Vandaar is er ook plaats nodig voor al wat mij goesting geeft om te fotograferen. De klassieke varia's zeg maar.  

 

Home | Intro | Panorama's | Glasschilderkunst | Natuur | Varia | Sitemap | Contact